Vinter som det ska vara :)

 

Till att börja med kan jag meddela att bilresan upp hit i fredags gick galant. Väg och väder var ok fram till efter Östersund någon, men eftersom det ju inte var så långt kvar då var det ok att ta det lite lugnare sista biten.

Idag är det första advent vilket betyder julpyntning av stugan! Förutom det ska jag även ta mig ut på en längdskidtur för att förstärka träningsverken efter gårdagens skidåkning... Dom har öppnat en hel del redan och inte alltför många stenar kikar fram! Ja så var det att försöka plugga lite också, men det ska jag väl kunna förmå mig till att göra också.

Jonas är iväg på sin premiär dag på jobbet (en söndag?!) borta hos ”Bertil” i Tännforsen. De ska börja bygga upp ställningarna som snö-igloosen ska byggas upp kring, spännande!

…Det har snöat säkert 5 dm här i Duved inatt, så det blir till att börja dagen med att skotta trappan och parkeringsplatsen tror jag...!


Massor har vi hunnit med idag...

…och mer kommer det bli!

Idag har Jonas och jag bland annat tagit en liten biltur genom exakt hela Linköping på takboxjakt – det slutade med Biltema ute i Tornby där vi på plats, hur smidigt som helst, monterade ihop och fäste boxen på taket! Dock var inte det ruggiga vädret till våran fördel då en del frusna fingrar saktade ner arbetet lite.

Fikat, ätit lunch, tagit en liten promenad och precis lyft ut två plåtar nybakade bagels som vi ska ha imorron när vi beger oss iväg uppåt landet. Hur bra som helst!

Klockan 5 är det Apfelstrudel-bak hos Åsa och förberedelser inför ”halvtidsfesten” som börjar vid 7 där alla sprekare som är kvar kommer att närvara! Nice!

 

 


våra kära tyskalektioner

Idag var det tänkt att jag skulle gå på två timmars tysk företagsekonomi med Lutz. Dock blev lektionen bara 29 minuter, då det till att börja med var det bara han och jag och efter ca tjugo minuter även Erik (Rickard? Eeeh nein, t’schuldigung.. eeeh, Erik, ja! – Lutz har lite svårt för namn.) kom inklampandes. Det var tänkt att vi skulle ställa frågor om tentauppgifterna som han hade lagt upp på hemsidan. Jag hade två frågor och Erik visste inte om att uppgifterna ens var upplagda på hemsidan.

Jag tror Lutz blev lite ledsen i ögat över att det inte riktigt blev som han hade tänkt sig… jag har nästan lite dåligt samvete, men vad ska man göra? Resten av tjejligan var ju på annan föreläsning vilket han visste om innan… hm...

Nåja, nog om det. Nu sitter jag här och väntar på att det ska ringa på min dörr – för jag får ju finbesök idag! :) Tjoho, SOM jag har väntat!

Ha en trevlig dag med er!


Með suð í eyrum við spilum endalaust

När det ju pratas så mycket om stackarna borta på Island kan man ju passa på att nämna sina nyfunna isländska favoriter…

Följ nu mitt råd och sätt er ner en stund och lyssna på dem... http://www.myspace.com/sigurros är adressen ni ska följa för att göra det. (”gobbledigook” och ”vid spilum endalaust” rekommenderas)

Nu ska jag ut i vintermörkret på en morgonpromenad i snön! Mys! GOD MORGON på er! :)


Sigur Ros, www.sigurros.com



Här var det soppa!

På begäran av min vän Sofia som verkar ha idétorka när det gäller mat nere i Sevilla lägger jag nu upp receptet på morotssoppan jag gjorde förra veckan. Ytterligare en favorit (som jag bjöd Bella på för ett tag sedan) är Tomatsoppan med sötpotatis och linser – jag lägger upp den också när jag ändå håller på! Smaklig måltid mina vänner! :)

 


Det var väl på tiden!

Nu har snön äntligen kommit till Linköping också - det var verkligen på tiden! Tänk vilken fröjd det är att sitta här hemma och plugga när man kan slänga ett öga ut genom fönstret och se att det är det är vitt ute…!

 

 


när den lilla söndagsfilosofen kikar förbi

Det är nått speciellt med söndagar. När jag var liten var jag och bror överrens om att söndag är den tråkigaste dagen på veckan. Inga affärer öppna, ingen post och bara repriser på tv.

Detta negativa har dock den senaste tiden ändrats till något positivt istället. Detta ”ingenting att göra” känns istället behagligt – det är inte att det inte finns något att göra, utan istället mer som ingenting man måste göra. Idag har jag sovigt länge, ätit frukost i en timme och traditionsenligt läst tidningen. Skönt!

Nu strosar jag runt i lägenheten i glasögon och mjukiskläder; plockar undan lite kläder och lägger i ordning lite papper medan Tracy Chapman spelar i bakgrunden. Funderar över vad mer jag ska göra idag. Plugga lite tyska kanske, ge mig ut på en skön springtur… Tittar ut genom fönstret och räknar till fyra snöflingor som sakta virvlar runt där ute i de -4,5 graderna.

Vad jag än tar mig för idag är det bara sånt som känns ok att göra - inga ”måste hinna med” ska störa min sköna söndag idag.


min fruktskåls svarta får

När vi flög hem från Berlin förra helgen satt jag bredvid Ingrid som precis innan vi lämnade staden inhandlat en gigantisk Sharon frukt. (på min andra sida hade jag en representant från ”Falun Gong” – någon konstig sekt som blivigt förbjuden i Kina men som nu tydligen fått sin huvudverksamhet flyttat till Falun. Detta är dock är en helt annan historia och kommer tyvärr inte att elaboreras mer om just nu.)

Sharon frukt är ju hemskt gott, och till skillnad från de gamla vanliga frukterna så som äpple och banan är detta lite spännande att äta då man varken är van vid dess konststens eller smak. Detta är något som även Inkan konstaterade vid vår hemfärd (”det är som att äta inälvs-mat!!”) och passade även på att berätta om en rad andra udda frukter som hon tyckte var väldigt goda. En av dessa var granatäpplet.

Nu, en vecka senare, ligger till följd av detta ett granatäpple bland gänget Granny Smith i fruktskålen i köket. Lite smått villrådig undrar jag hur den hamnat där och vad tusan jag ska ta mig till med detta svarta får. Enligt beskrivningar på Internet verkar det ju som att bara själva öppnandet av frukten är en hel vetenskap för sig! Äter man det med en sked till frukost? …eller som en del i en fruktsallad? Man ska tydligen kunna ha det i vanliga sallader?

I brist på andra vägar ur detta problem vänder jag mig alltså åter till er, mina kära läsare... Hur äter NI era granatäpplen??


...hej igen!

Ni får ursäkta min svaga insats med uppdaterandet de senaste dagarna. Men det är mycket att fixa med förstår ni! Idag har jag till exempel haft FP tenta som förmodligen måste vara den lättaste som Roffe någonsin knåpat ihop - så jag hoppas verkligen det gick vägen; men man vet ju aldrig med de där.

På tisdag kommer Jonas och ärar mig med ett besök! Sweet! Sedan på fredag blir det gemensam färd uppåt landet med sikte på Åre - mitt andra hem, som ni ju vet vid det här laget!


Hamrebacken just NU! Vad tror ni – är det någon som kommer ha sin skidpremiär nästa vecka? ”hohoho!”

 


KLANT!!

Som jag ju skrev igår så var i stort sett det första jag gjorde när jag vaknade igår att kuta ner till tvättstugan och slänga in allt vad smutsiga kläder heter... Drog av mig det jag hade på mig och tänkte att det ju är lika bra att få det rent också.

Skönt tänker fröken Åhman och går upp till lägenheten igen. Men klantigt nog, trött som hon ju ändå var, åkte även telefonen med i tvättmaskin och fick sig en ordentlig 45 minuters omgång bland smutstvätten. GRRR. Irriterande. Nu har jag min första grej på julklappsönskelistan i alla fall.

Idag har jag spenderat största delen av dagen på biblioteket och tampats med finansiell planering. Har även gjort en grym morotssoppa med apelsin och ingefära (– magiskt gott!) och varit iväg på ett träningspass. Sammanfattningsvis: en betydligt mer produktiv dag än gårdagen.


"...there's nothing you can do that can't be done"

…passade förresten även på att ta en fika med mina favoritgrabbar som också hade vägarna förbi Berlin i helgen! Tur man har ibland va?

 


Grabbarna tog med sig gitarrerna till Starbucks och spelade lite medan vi drack cappuccino. Mysigt!


Ett kärt återseende!

Så... nu snurrar tvättmaskinerna för fullt nere i källaren - lika bra att tvätta alla smutsiga kläder på en gång efter den gångna helgen i Berlin.

Vet inte riktigt hur man ska sammanfatta det hela mer än att det varit en grymt lyckad helg! Lite shopping, turistande vid bl.a. East Side Gallery, KaDeWe och Unter Den Linden, massor (och för mycket) god mat, fikande, ett besök på Madame Tussaud och trevligt umgänge.

Emma och Nils var sig lika fast med det nya inslaget av världsvana storstadsmänniskor som utan vidare guidade oss enkla små linköpingsbor genom köpcentrer och tunnelbanesystem. Båda med en tydlig förbättring av hanterandet av det tyska språket… och en felfri brittisk engelska hos Emma! ;) Man har inte kunnat föreställa sig riktigt innan, men det måste verkligen vara häftigt att vara där nere och plugga!

…helgen kan sammanfattas genom att säga att det hela var ett kärt återseende - både av staden och av kamraterna!




Vänster; Jag, Eun Hong, Sarah, Jane, Alessandra & Sheandra vid Berlinmuren på klassresa med ISS, september 2003. Höger; Nils och jag – samma ställe fast 5 år senare. Tufft!


Morgonstund..

Blev precis väckt av ett glatt ”morgonstund har guld i mun” då martina ringde och väckte. Jag är ytterst tveksam mot ifall det här räknas som morgon.

Urr, bävar för att ge mig ut. MEN!! Det är ju Berlin vi ska till, så det är det banne mig värt! Hoho, Det här kommer bli kul!


Fika med Bönder!

Åhh vad vi har längtat! Och nu blev det äntligen av! Den tradition som troget följdes hela förra hösten hade äntligen premiär för det här året också - fika och "Bonde Söker Fru". Vi har dock kommit överrens om att nästa gång blir det nått nyttigare... typ... sallad. Det lät väl som bra tv mat va?


Martina, Åsa, en halv Bella, Müslikakor, ÄPPEL OCH RABARBER MUFFINS, djungelvrål, daim, glass... och ja... alla fat tömdes!

Bella gästbloggar live från Åbylund

Har nyss diskat för ett helt hockeylag, det är tacken man får när man kommer som ”långväga” gäst. Skämt åsido, jag gjorde det självmant efter att Åhman bjudit på en utsökt hemmagjord soppa samt gott egengjort bröd. Det tackar vi för. Nu väntar vi på att de övriga gästerna, Hult och Johannesson, ska träda in i lägenheten. När detta skett ska det gräddas muffins, inte vilka som helst utan megamuffins. Åhman har nämligen investerat i muffinsformar som till storleken liknar stekpannor. Kommer jag äta mig till döds ikväll?

Nu är flickskaran äntligen samlad, Marty med medhavd glass och Oza med daimchoklad och jungelvrål. Ja, jag kommer sannerligen äta mig till döds framför tv´n och de desperata bönderna. Känner en Geruch av nygräddade muffins nu, dags att inta sin vanliga plats i Åhmans soffa.

Och för er som vill veta har nu fröken Åhman och Thyberg lagt antagningsbeskedet till Österrike på lådan. I februari lämnar vi Svea rike och styr kosan mot Alperna. Swift!

Nu säger Martina ”Bella jag har fått en bubbla”. Vad hon försöker säga är att hon fått rösten ;) Har ingen tid till att skriva mer, måste göra det jag är bäst på.. äta!

Puss Kam Klatsch Hej
Over n´out


grabben med stort g!

Eftersom det kanske finns en och annan nyfiken kör vi en liten introduktion.

Alltså: den f.d. kryckhopparen; vildmarksguiden; personen som bär ansvaret för ett flertal mysiga helger de senaste månaderna; grabben med stort g; som flera gånger dykt upp mellan och på raderna i diverse blogginlägg, heter alltså Jonas.

Har snart gått klart sin utbildning i Åre och ska därefter jobba med diverse utomhusaktiviteter. Stötte för första gången på honom i somras på en multisporttävling och har sedan dess, ska man kalla det, ”smådejtat” denne under hösten…

Tre grejer du kanske inte trodde:
1. han vet vad en obligation är och kan faktiskt upprätta en likviditetsbudget (hehe, plus i kanten!)
2. dold talang: tryffel bakande… eller, det är i experimenterings fasen i alla fall ;)
3. tillsammans med mig ju, fröken Åhman! (Nu är det skrivet i klartext också, om det var någon som inte var med på det.)

Tänk så det kan gå va? Tjoho! Kära läsare, jag hoppas ni mår lika gott som jag..! :)



www.youtube.com/watch?v=odcJ-vS22rI

"bom bom bom bom bom bom bom bom booom!"

...när vi ändå är inne på det här med reklamer. ;)

(Tillägnat Martina Hult.)

"någonting att äta, någonting att dricka..."

Nu är det så där igen; ingen uppdatering på 5 dagar och maaaaassor att skriva om. Jag vill dock inte riskera att tråka ut er med en massa smådetaljer då jag vet att det ju är mycket roligare att skriva själv än för andra att läsa om det.

Men som ni säkert förstår har jag haft det mycket trevligt i helgen. Åre var inte så snöfyllt som jag hoppats men var naturligtvis inte till besvikelse då det bjöds på god mat, kallt och fint väder, varma brasor och framför allt - mysigt sällskap! Mer än så kan man faktiskt inte begära!

…ni vet ICA reklamen när de åker runt i Sverige för att samla ihop recept till deras receptbok? …och låten som spelas i bakgrunden? Någonting att äta, någonting att dricka, någonting att älska och att hålla kär är allt jag begär. Varför ska man gräva efter guld och sträva efter att nå lyckan där den ändå aldrig ändå är?” - Japp! Stämmer rätt bra för mig det. :)

..
Jag klarade finansierings tentan förresten! GRYMT skönt. Lite som en belöning inhandlades det i helgen därför även en fin blå skidjacka. Hehe. Snart är det jullov. Jag längtar!


Frost-glasyr på en sten vid järnvägsbron över Indalsälven


Rastlös

Alltid när jag ska iväg någonstans brukar jag bli så rastlös, jag blir klar långt i förväg och sitter och väntar på att klockan ska bli dags att ge sig iväg. Emma bland annat kan nog ha lagt märke till detta fenomen då jag förra året alltid brukade dyka upp på hennes förfester en kvart innan den bestämda tiden. Min tolkning på akademisk kvart alltså.

Samma är det nu. Klockan är fem. Mitt tåg till Åre går klockan åtta. Tänkte gå härifrån till tågstation ca tjugo över sju. That leaves me two hours and twenty minutes, i runda slängar sådär..

Kollar igenom packningen…. Tandborste? Check. Tågbiljetter? Check. Nycklar? Jajjemen… Kolla så jag är säker på att jag har biljetterna? Ja de låg fortfarande där...

…rulla tummarna lite… happ... vad gör vi nu då?


Stackars er!

Som missar synen av en fröken Åhman på gott humör! Skuttande och ljudligt sjungande hör bland annat till de aktiviteter som den som har tur kan se när den passerar en upplyst lägenhet på Åbylundsgatan 25 denna kväll…

”hohoho!”


på tal om kulturkrockar

På tyskan idag pratade vi om typiskt tyska och svenska beteenden och hur de ibland kan leda till missförstånd och konflikt.

Jag tyckte det var lite lustigt eftersom jag kände igen det mesta vi tog upp från vanliga situationer hemma. Jag antar att vi vid det här laget känner varandra mycket väl i vår familj, men ändå känns det som att det ibland kan uppstår små kulturkrockar.

Jag tänker bland annat på tillfällen när man har gäster på middag. Tyskar diskuterar gärna vid middagsbordet och har inget emot att framföra sina skilda meningar och uppfattningar om olika saker. En intressant diskussion anses som del av en lyckad kväll bland tyskar. Ett högljutt samtal över middag ses å andra sidan nästan som en katastrof bland svenskar - ”trivsel-faktorn” ska vara hög och det ska vara god stämning där alla håller med varandra.

Trots att vi i min familj känt varandra, i alla fall hela mitt liv, så verkar det som att den kultur man är uppvuxen med ibland kan vara svår att komma ifrån hur länge man än vistats i en annan. Jag kunde alltså inte göra annat än att skratta lite för mig själv åt de exemplen som Herr Röcklingsberg idag radade upp…

...hehe...

...ett annat exempel är de gånger som gräsklipparen åkt fram en härligt solig söndag eftermiddag i trädgården nere i Stuttgart. Passa på när man är ledig och det är fint väder - vilken svensk hade inte gjort det?! En företeelse som dock anses som smått kriminell i tyskland och som inte (det tål att upprepas: inte!) uppskattas av grannarna.


S som i...

Självbelåten, sorglös.
"Sweeeet!"
Springtur i solen… snö snart?

Slappt, Svenska Dagbladet, (ragg)sockor.
SÖNDAG!

 


Lördag den 1 November

Idag har jag haft lägenhetsvisning. Hade fixat och städat i ordning det sista en bra stund idag på morgonen så det skulle vara fint när gästen kom. Gästen var dock väldigt blyg av sig och jag tror jag tittade mer på min lägenhet än vad hon gjorde på min lilla rundtur… men det lilla livet var ju ändå trots allt bara 19 år och säkert aldrig varit på en lägenhetsvisning innan.... Nåja. Nu är det städat och fint här i alla fall.

Förutom det har jag dessutom varit på en mycket trevlig lunch med Emmsson (som spelade ”huvudrollen” då hon kommit hit på besök ända från Berlin) Jesper, Marty och hennes vän Frida (”biroller”). (jag har funktionen av ”allvetande berättare”). Kul att höra hur hon hade det där nere… känns som evigheter sen man såg henne! Och resten av klassen också för den delen. Konstigt det där.

Har även denna kalla dag till ära köpt mig ett par nya stickade tummvantar. Det var väl på tiden va? Ikväll blir det en förhoppningsvis god ”kycklingsoppa med kokos och lime”. Mmm!

Trevlig lördag kväll på er!


RSS 2.0