102 mil

Så var man framme! Gårdagens resa gick aldeles utmärkt och de 102 milen lades bakom oss utan större problem. Jonas och Korven agerade chaufförer medans jag satt och chillade i baksätet tillsammans med ett berg av väskor och annat... åt lunch i Gällivare och gick en liten runda i Kiruna för att uträtta lite småärenden.

Idag har vi änsålänge bara tagit oss en liten promenad genom... byggden, och lite smått lagt upp planer för de kommande dagarna. I eftermiddag blir det en tur bort mot Riksgränsen för lite inhandling av mat och sedan till grannarna i Abisko för en kopp kaffe...


Punchrulle on the road


Björkliden

Ja så var det dags att resa lite igen då! Imorrn, eller inatt - kalla det vad du vill, kl. 03.00 far vi. Rese-Bagelserna är bakade och bredda, stugan städad och väskorna packade.  Om hur det är uppe i norr  berättar jag så småningom!

Nu är det snart dags för lite middag på Hotel Renen…


Gårdagens...

…aktiviteter var långt ifrån de grejer jag hade gjort om jag varit kvar i Linköping de här två månaderna innan Österrike.

Började med ravinåkning i Duved i solsken som precis nådde topparna på mullfjället (se bilder). Vid hemkomst blev det våfflor med sylt och grädde vilket följdes av lite tranciever-söknings-träning bak i trädgården. Sånt måste jag ju lära mig!

På kvällen sedan blev det skoterkörning för hela slanten. Sträckan var Björnänge - Fröå, vilket inte är jättelångt – men alldeles lagom för mig, som efter ett inledande vältande av skotern ute på Åresjön var lagom omtumlad. Huga. Resten av färden var inte lika behaglig som den hade kunnat vara utan denna vurpa, men förutom ett böjt styre förblev både jag och skoter oskadda.

Idag blir det istället lugnt! Tvätta lite, börja packa inför resan norrut, baka bagels. Kanske ta en sväng nere på byn eller på längdskidorna... skönt.


Dagens!






Tycker lite synd...

Hade lillebror på besök i helgen - vilket naturligtvis alltid är trevligt! Tyvärr tajmade han dock in säsongens hittills sämsta väder med massor av blåst och kyla. Idag har föret inte varit kanon, men vädret desto finare! Det ska tydligen hålla i sig hela veckan… måste erkänna att jag tycker lite synd om bror som hade lite otur där.

 

Trots det dåliga vädret hann vi dock med en del roligheter som afterski och igår (söndag) en förmiddag på Åre Bageri tillsammans med en massa linköpingsekonomer och Alfapet som är här på den årliga Åre resan.

Fick nämligen igår morse, helt oväntat, ett sms av käre Matte Lindström där han föreslog en träff över en ”skön frukost” inne i byn– och det kan man ju inte tacka nej till! Trevligt trevligt!

Nu sitter jag här och väntar på att kvällens köttfärspaj ska bli klar. Ska äta middag med tre vildmarksguider!


Gratis är gott!

...så lyder ett gammalt hederligt student-ordspråk !(?)

Som sagt – studentveckor. Ställde mig idag för att köa till en gratis våffla och lite godis i ett studenttält på Stjärntorget vid VM6:an. Vet inte om halvtimmen jag stod där riktigt var värt det, men vad gör man inte! Det var ju inte direkt som jag missa några kanonåk i backen i alla fall… blåis och skridskoföre idag – på riktigt alltså, inga metaforer här inte!

Onsdag och torsdag sol! Dit längtar vi!


Valla väck - hej tejp!

Har spenderat förmiddagen med att skrapa bort gammal äckel valla från mina längdskidor och ersätta den med något jag har hört ska vara mycket smidigare - vallatejp. Förutom valla, som nog hade den minsta andelen i gegget, kunde bland annat massvis med tallbarr och hundhår återfinnas.

Putsa här, skrapa där… gnugga lite med trasan. PÅ med tejp, gnugga! Dra loss pappersremsa och voila! Två fina röda ränder under skidorna. För en icke alltför van vallare är detta en utmärkt lösning, sanna mina ord!

Vilken fröjd sedan att ge sig ut i spåren! Inte det minsta bakhalt. Ujujuj! …Köpa lite glidvalla nu så det inte bara går fortare uppför utan även utför?


Bastu à la Åhman

Fas 1. Ta en kort dusch i ljummet ev. kallt vatten. Detta mest för att känslan när man väl träder in i bastun blir skönare.

Fas 2. Gå in i bastun, som vid det här laget uppnått en minimitemperatur på 75 grader. Vid denna miniminivå bör man dock minst sitta kvar tills termometern visar på 90 grader – den bästa temperaturen att basta i.

Fas 3. När man suttit 15 minuter i 90 grader och svetten trängt fram för länge sedan sitter man kvar ytterligare ca 5 minuter… bara ”för att”. (Observera att ingen vattenhink används under bastuns gång, den ”fuktiga” känslan uppnås istället genom den inledande duschen.)

Fas 4. Stappla ut ur bastun, dra på dig träskor och ställ dig utanför ytterdörren för att kyla av dig. Detta helst i förhållanden som idag då temperaturen i Duved uppmätt -25 grader. Stå där tills du börjar få gåshud och huttra. Stå kvar minst 1 minut till… bara ”för att”. Skynda dig sedan tillbaka till bastun som väntar på omgång två.

Fas 5. Avsluta med en lång och välförtjänt dusch.

Bastu à la Åhman avnjuts bäst efter valfri utomhusaktivitet, förslagsvis utförsåkning eller längdskidåkning.


Vi och dem...

Det är roligt – studentveckorna har ju precis börjat här i Åre. De håller på från den här veckan till och med v.5 om jag inte misstar mig. Förra året var jag, Bella och Karin uppe här samtidigt som Linköpings ekonomresa hit till Åre arrangerades. Massa folk man kände och en massa fester i riktig studentanda…

Kusin Henrik, som numera också är student fast i Stockholm, var och hälsade på mig en snabbis i liften igår. Afterski och Bygget… mmm, man kände allt igen sig i det han berättade. Går sedan till personalrummet för lunch och pratar med pistörer som pratar om ”ack ack dessa studenter… tur att man inte ska till Systembolaget för där lär det ju vara lång kö nu när dom är här.”

Man ser sitt ”student-jag” med andra ögon när man kommer hit och är ”Årebo” en månad. Lustigt.

Samma är det med alla de som tävlar och tränar slalom. Pistörer och liftvärdar: ”suck, dessa slalomföräldrar och barn som inte kan ställa undan sina skidor och tränger sig före i liftkön…”

Ja.. så är det ju, men för några år sedan var man en av dem och såg det inte alls på det viset…


"Prylbögeri"

Jag fick lära mig ett nytt ord igår. Eller; i alla fall den rätta innebörden av ett ord. En prylbög; en ”person som lägger stor vikt vid materiella ting, gärna nya teknikprylar eller modern design. För en prylbög är det ofta viktigt att ha det bästa grejorna.” (http://susning.nu/Prylb%C3%B6g)

När tre vildmarksguider går på Åre by för att spana in de senaste prylarna, surra lite med ägarna av den och den butiken - för att se om den eller den attiraljen kommit in än, är det precis detta fenomen som gör sig synligt. Prylbögeri.

”…Jag funderar på att köpa ett par K2 Coomba och montera mina turbindningar på dem istället för mina blablabla som jag köpte förra året”. Etc etc.

Namn hit och funktioner dit… man blir ju alldeles yr! Ska man vara glad att man inte hänger med i samtalen eller ska man försöka läsa på till nästa gång med risken för att fastna i samma träsk som dem...?


väder och vind

På morgonpasset i P3 pratar de om att svenskarnas favoritsamtalsämne är vädret. Lite tråkigt låter det som men jag tror nog banne mig att de har rätt. Igår regnade det hela dagen och all fina snö som kommit de senaste dagarna har försvunnit igen. Idag är det +2 grader, Jonas jobbar och jag har absolut ingen lust att ge mig ut i backarnas slask på egen hand denna lediga fredag… köra en mil i längdspåren kanske? Hoppas jag hittar en duglig valla för dagens före… lila eller röd, det är frågan…


Michelingubbe



Så här ser man ut när man jobbar utomhus i -20 grader! Armarna rätt ut och ska man vända på huvudet får man vända på hela överkroppen, röd liten näsa… 5 lager kläder (de uppblåsta kinderna är så jag ska likna en michelingubbe lite mer). Men trots dessa tuffa förhållanden är Tegefjälls knapplift ”Mini Tege” utrustad med en stenhård bemanning som tillbringat hela arbetsdagen utomhus… mm, jag säger då det, en riktig tuffing!

Igår åkte mor, far och bror hem igen. Även Marty och Karin begav sig söderut efter en vecka här upp i Åre.  Tackar för trevligt sällskap och nyårstillställningar m.m. synd att det inte blev någon gemensam skidåkning med flickorna, men det får bli nästa gång!

ikväll måste jag skiva klart min tyska uppsats… öhhff. Har redan glömt allt vad universitet heter känns det som…


Gott Nytt 2009!!




det var en jäääätte lyckad tillställning igår; myyyyyycket trevligt; och väääääldigt gott altling! ...prima slut på det gamla året med andra ord! stort tack till värden och värdinnan! ;)

jobbpremiären idag gick bra, var lite trött på morgonkvisten men sen gick allt som en dans!

...mer upptadering kommer senare, jag bara måste hoppa in i duschen nu!

RSS 2.0