en kort stund av klarhet

ß, б, б², y = fx + m….

Jaaa!! Äntligen lite grejer man förstår!

När det kommer lite standardavvikelser och normalfördelningar känns Finansieringen inte alls lika tung som förra veckan! Skönt! Nu får jag passa på att njuta av att det känns lite lättare, för snart kommer väl nästa tunga avsnitt som man inte fattar ett dugg av igen…


Funderingar i ett grupprum (och rummet intill)

Idag när jag satt och pluggade på universitetet, tjuvlyssnade på två grabbar som satt och snackade i grupprummet intill. (vad är vitsen med grupprum där det är så lyhört så man lika gärna hade kunnat sitta bredvid personerna på andra sidan väggen?!)

...den ena på grov östergötska och den andre på dalmål (tyckte han lät väldigt sympatisk) om diverse problem. Det talades bl.a. om den enes flat mate (lägenhets-kompis?) som alltid hade i för mycket vitlök i maten, att man ju alltid är trött på morgonen när man ska kliva upp, hur tidigt man än går och lägger sig och så vidare.

Killen på dalmål säger sedan efter att ha försökt räkna ut varför någonting hade en viss temperatur att ja det var ju rätt intressant det där, men, undra om man kanske inte skulle väntat nått år med att börja plugga… kanske jobbat lite först, rest runt lite..

Hm!! tänkte jag då. Jag kände så väl igen mig i det den sympatiske dalmasen sa. I slutet av sommarlovet satt jag nämligen och grubblade en hel del över precis samma saker. Det slutade med att jag kom fram till att joo… ekonomprogrammet i Linköping, det är bra grejer det där, men jag ska BANNE MIG se till att jag sen när jag är klar hamnar på ett ställe, med ett jobb, där jag trivs som fisken i vattnet.

Det är nog viktigt att ibland stanna upp och tänka efter vad det är man gör. Om det man gör ens är det man vill göra. Ta ett steg tillbaka och betrakta ting på lite längre håll, försöka se helheten. Saker och ting rullar på; problem löser sig så småningom även om det tar emot för stunden, men det är nog viktigt att se till att saker rullar på åt rätt håll...

….Svar på din tanke just nu efter att ha begrundat mina kloka ord en stund:

jaaaaa jag satt inte bara och tjuvlyssnade under mina 5 timmar på universitetet, jag fick lite läsande och räknande gjort där i grupprummet också! ;)


Grönt är Skönt!

Söndag i punktforms-sammanfattning:

Idag har jag:

  • Ätit en smaskig frukost
  • Fixat med allt och inget (försäkringsgrejs, räkningar mm.)
  • Sprungit 48:33 minuter i vallaskogen
  • Duschat
  • Ätit en skön lunch


(Gegget på mackorna är avocado.. så ni slipper undra!)


Nu ska jag:

  • Cykla iväg och sätta mig i ett grupprum på universitetet och plugga tills att jag känner att döden snart kommer och tar mig. Då åker jag hem igen!

 

…mina damer och herrar, jag önskar eder en fortsatt härligt solig höstsöndag!


En cykel fattigare... :(

Upptäckte i morse till min förskräckelse att min fina Scott cykel blivigt stulen… har varit till polisen och anmält försvinnandet och ska höra av mig till försäkringsbolaget sen. Trodde alltid att jag skulle skonas från detta Linköpings mest förekommande brott, men icke då.  Saknar den redan… :(



Bror återvände för nåra timmar sedan till hufvudstaden igen. Mor och far kom förbi på en snabbvisit idag med en kylväska fylld med diverse sylt (gött!) och tog då med honom hem igen. Tackar för en kul helg bror, det får vi ta och göra om!


Tummen upp för igår!

japp, det blev kravall med lillebror igår iallafalll... Tummen upp mådde vi igår, tummen ner mår vi idag!


Det var en gång...

…en tidig morgon i slutet av september. Det var fortfarande mörkt och dimman låg tätt mellan husen. Här och var ett skiftande rödlyse och brummet av en avlägsen buss kan höras. Det är lugnt och inte en människa är i sikte… jo, där! en toppluveklädd filur kommer sakta gåendes längs en av gatorna. Just i denna stund slår kyrktornsklockan ett slag för att indikera att klockan är halv sju.

Dongggggg…! Filuren ser sig förvirrat omkring. Vart är jag, vad gör jag här? Tänker hon. Det tar några sekunder för filuren att inse varför hon befinner sig nere på stan. Spinning pass med fia kusin. Öhhhh. Trött. Vad jag har gett mig in på? Muttrar hon för sig själv och stapplar iväg mot den belysta entrén. Det blir återigen tyst och än en gång finns inte en själ att skåda.

En timme senare ligger dimman fortfarande lika tjock. Det har dock blivigt ljust och gatorna är fyllda av cycklister och bilar. Nu passerar den toppluvebeklädda filuren igen! Denna gång med lätta steg och ett leende på läpparna. Plötsligt skrattar hon till och säger glatt ”hohooooo, härligt!! …Let the day begin!"


Små löjliga bekymmer.

 

Det är ju så löjligt. Sitter och är orolig/nervös för en massa grejer för tillfället som egentligen inte är så farliga och säääkert kommer lösa sig imorgon… men jag vet ju så väl att jag kommer få svårt för att somna ikväll tack vare dessa små bekymmer:

1.      Fick inte tag på kravall biljetter som jag lovat bror

2.      ”Sabine” från Österrike skrev och sa att jag och Halta Lotta inte bekräftat hennes e-mail om våra studier i Vorarlberg (vi har inte fått nått mail!)

3.      …jag känner SÅ på mig att nästa kurs kommer bli en riktig mother f*cker!

4.      Glömde min necessär på tåget förra veckan som jag nu maila med SJ om

5.      Måste ringa Nautilus imorron och försöka flörta till mig ett special medlemskaps kontrakt eftersom jag ju bara  kommer vara här i ca 3 månader till… istället för ett traditionellt halvårs eller års kontrakt.

Så. Nu känns det mycket bättre när jag har fått ventilera lite! Tack för att ni är såna bra lyssnare!

Förutom detta har dagen faktiskt varit rätt bra! Särskilt tack till:
- Lisa som sålde sin ”finansiell teori” bok till mig till kanonpriset 340 riksdaler (istället för 580 kr i bokhandeln) och
- faster Eva som tog med mig på ett gött spinning-pass nu på kvällen! :)


Får jag lov att presentera...

…min lillebror – Niklas Åhman! Han kommer nämligen hit på torsdag för att få vara med om lite av det mest typiska som finns att uppleva här i studentstaden Linköping.

Då han när vi var yngre mest bara var till besvär, har han de senaste åren vuxit till sig till att bli en helt ok typ som faktiskt går att ha rätt kul tillsammans med! Eller, nu ska jag inte överdriva - vi hade rätt kul när vi lekte med Teddy och Kleiner Bär (gissa vad för typ av mjukisdjur det var?), byggde båtar (Linda-Line och Niklas-Line) och åkte ”pulka-gris” (definition: stjärtlapp nerför gräsbeklädd kulle) när vi var små också…

Hur som helst brukar man ju säga att åldersskillnader minskar ju äldre man blir, och precis så är fallet med bror och mig.

Denne flygplans-, Brynäs- och fotografi-tokige filur har förutom en rätt hyfsad musiksmak, en exemplarisk (nåja, nästintill i alla fall) humor som kan återspeglar i följande klipp:

"Hockeybröderna"
"Spiderpig"
"..pengar kommer så småningom!"
"Jag har en inbyggd kompass!"


Gött! Nu har ni alltså fått en liten appetizer för vad ni har att vänta, ni som nästa vecka får äran att träffa denne sköne lirare.


 
Mm-bap-ba eeh-bi, uum-bap-ba ooh-ba!


Söndag i Sängen

"Jag hör hur de vaknar på gatan där ute, hur de trampar och skyndar sig bort i förmiddagsregnet, som jag har låst ute, för hos mig är det bonat och gott!

Klockorna kommer med kloka förslag, de menar man måste… men nej. För trots att det borde vara onsdag idag är det söndag i sängen hos mig.

Bryggaren puttrar, jag dukar en bricka. Det blir smulor i sängen, än sen! Sjukintygspapper; sånt borde man skicka, men imorron är jag botad igen… och ringer dom hit nu så svarar jag väl, men hur dom än manar så nej, för trots att det borde vara onsdag idag är det söndag i sängen hos mig."

- Bo Kaspers Orkester ”Söndag i Sängen” (Söndag i Sängen, 1993)


"tro, hopp och kärlek"…

… heter de väl, de tre viktiga tingen i livet?

Jag har den här hösten specialiserat mig på tre ting som kanske skulle kunna ställas som motsvarigheter: "soppkok, brödbak och tredrickande". Det tror jag är ett vinnande koncept nu när det börjar bli ruggigt ute! ;)

Tro:
…broccolisoppa, äppelcurrysoppa, kikärtssoppa, champinjonsoppa och nu den senaste i serien: morotssoppa med örter. Smakkombinationerna är oändliga! (Födelsedags- stavmixern kommer väl till pass i dessa sammanhang!)

Hopp:
Te drickandet började för några veckor sedan då jag under min förkylning köpte en inte alltför billig tekanna. Liksom bland sopporna finns en hel värld att upptäcka... Senaste inköpta sorterna var ett Japanskt sencha te och ett svart äppel- och kanel te. Mmm, mys!

Kärlek:
Bröd bakas det ofta här hemma hos fröken Åhman, men just den här hösten har nivån trappats upp en aning. Man kanske kan tycka att det både blir dyrare och omständligare att baka själv, men det blir ju ack så mycket godare och framförallt hemtrevligare med doften av nybakat bröd.

…Så om du i höst känner att kylan är alltför påtaglig, håll fast vid dessa tre så ska du se att ljusare tider snart är i sikte!

 


Valnötsbröd och Morotsssoppa

Da Capo - bland refränger och legender

God Morgon! Hehe, har ni hört radioprogrammet Da Capo på P4 någon gång? Jag ska säga att jag vanligtvis inte lyssnar på P4, men för ungefär ett år sedan stod radion där inrattad på den sekvensen och skrålade någon klämmig visa… Jag fastna direkt!

Numera har det blivit lite utav en tradition att lyssna på Anders Eldeman, när han spelar upp sina favoriter från tiden före 1960, innan man har en lördags tenta. …It gets me in the mood!

Aningen udda kanske. Men att jag inte riktigt är som alla andra visste ni ju redan innan! ;)

Nu mina vänner ska jag snart ta och packa ihop mina attiraljer och bege mig till tentasal Ter1. Håll en tumme är ni snälla!


top 1 most wanted: snöfall



http://www.grantgunderson.ifp3.com/


Herrejösses!! Ser inte det här ut som ett ställe man skulle vilja vara på just nu? Mmm. Snart är det vinter och då kan ni vara så säker på att det finns en som kommer bo med skidorna på fötterna.

Till vår allas lättnad kan jag meddela att det gått betydligt mycket bättre att plugga idag. Jag och mina kompanjoner har kämpat tappert mellan i travar av föreläsningsmaterial och böcker. Hoppas man slipper titta på dem igen efter imorgon.

Vet ni vad som är riktigt värt att lägga i matlådan? Laxburgare med lite skön gräddfilsås, sallad och gurka mellan två skivor hemmabakat bröd. hrrrMMMM!!!


Måsteskärpamig!

Nu tänker du säkert: NÄMEN! Vad gör Linda hemma klockan halv fem en dag som denna, två dagar innan OT tentan?? Mitt svar blir: DET undrar jag också! Maken till omotiverad fröken Åhman har nog inte kunnat skådas på länge. Eller snarare, viljan finns där… men det den når inte riktigt ut till mitt agerande... d’oh!!

Ska göra nått helt annat än tänka på tenta ett tag nu och sätta mig igen ikväll. Förhoppningsvis kommer den riktiga tenta paniken imorrn så jag får nått vettigt gjort. Skärpning Linda!


...

Cook & Yanow, Trice & Beyer, Simon, Selznick... mmm....

Tenta lördag..

Iiihhh...  den traditionsenliga tentaångesten börjar infinna sig!

nu väntar ytterligare en heldag på universitetet.. Weber, Taylor, Fayolle, McGregor och Mintzberg.... hmm... mycket namn att hålla reda på ska ni veta...

Polly

Urk. Återigen kan jag konstatera att jag förätit mig på Polly... att jag aldrig lär mig!!

Pratade precis med lillebror...

...som konstaterade att ”nu är du ju faktiskt vuxen på riktigt, i alla länder, till och med i USA!”.

Japp, nu får jag göra allt! … Huruvida jag är vuxen på riktigt kanske fortfarande kan diskuteras – hur många vuxenpoäng får man av en toppluva med en monster-toffs och ett par trasiga jeans?

Måste säga att det har varit en ytterst vanlig dag; tentaplugg med Marty och Halta-Lotta (Bella alltså… som numera hoppar runt med ett par kryckor), lite födelsedags-fika i Baljan med nått lyxigt klägg som till smaken påminde om chokladboll men såg ut som en vitcholkad-draperad pushrulle… Har precis ätit del 2/3 av min svampsoppa à la aningen vattning och grå (smakar dock riktigt gott!!) och ska om en stund gå och koka lite tevatten...!

Det är lustigt det här med hur man ändas ju äldre man blir. När man var liten var födelsedag och julafton årets höjdpunkter… nu går man mest bara runt och myser över att det är ”min dag”…

Ska spinna vidare på den tanken; min första kväll som 21-åring… är den nått annorlunda från min sista som 20-åring tro?


Tjugoett år!

Gute Heute liebe Leute! Det här lär nog vara första födelsedagen som jag vaknar utan att bli sjungen för...! Alla andra år har jag alltid lyckats ta mig hem just till den här dagen. Får ta och fira mig själv istället; gröt, mackor och kaffe! Lyx! :P Nåja, få se hur dagen utformar sig… 21 år. Nu är man ju vuxen nästan.

Bara sju grader ute, det blir mössa för hela slanten tror jag...


Mullfjällstoppen

Är så barnsligt nöjd med den här bilden av någon anledning så jag är tvungen att lägga upp den också. :) För övrigt är det så här jag har planerat att bo när jag blir stor..!


Takin’ a rest on the front porch!


Bär-hunting

(Har varit tvungen att fixa lite med det där grupparbetet igen så därav inlägget.)



Vi vet ju alla att september är den tiden på året då jaktsäsongen tar fart. För att inte vara sämre än någon annan gav oss därför jag och far i torsdags ut för att jaga lite bär (bear-hunting!) Inga laddade bössor men istället en ryggsäck laddad med lite go’a mackor och nybryggt kaffe. Insatsen resulterade i en blåbärspaj med vaniljvisp, blåbärssylt och rårörda lingon. Swift!

Idag är det söndag och ikväll går tåget hem till verkligheten igen...


Ljuva primitiva stugliv!

Aaah det trodde ni inte va? Jodå, det blir ett litet inlägg här uppifrån i alla fall.

Måste skicka iväg ett dokument till mina organisations-teori-grupp-medlemmar till ett arbete som ska presenteras på måndag. Lyckligtvis har ”Hotel Renen” i Duved trådlöst Internet som man kan koppla upp sig mot. Mindre lyckat är att hotellet inte har öppnat för säsongen än, vilket betyder att jag är nöd till att sitta utanför på en såndär träbänk som brukar stå i parker... +8 grader; mössa PÅ! (Solen skiner dock så det är helt ok ändå!)

Förutom detta har jag det dock jävligt gött! (ursäkta… ”jätte bra” menar jag förstås!) Kamin och bastu som primära värmekällor… mm, det är faktiskt inte så pjåkigt. Imorron blir det förskotts-firande av min födelsedag tillsammans med mor och far. Det blir mys pys! :)


A sneak-peek-introduction of Mona

Eftersom att jag imorgon kommer att åka iväg en sväng till Åre sitter jag nu och pluggar lite i förväg. Detta är naturligtvis mycket tröttsamt efter att redan genomfört ett läs-marathon idag och behöver därför nu en liten paus...

Dom flesta av er vet nog om att jag ungefär vid den här tiden på året börjar mina flyker uppåt landet. (Lite som flyttfåglarna, fast tvärtom!) Detta till följd av de oändliga mängder snö som under höst och vinterhalvåret går att hitta där uppe, till skillnad från Linkan som istället brukar bli väldigt grått och trist.

I och med att jag nämner detta tänkte jag dessutom ta tillfället i akt att introducera mitt alter ego (eller, ja.... kalla det vad du vill) Mona Berg som naturligtvis är mer än begeistrad över att för en vecka få åka upp till detta äventyrets mecka! Majoriteten av er har nog redan stiftat bekantskap med denna person, så jag struntar för tillfället i att ge en mer ingående presentation av henne. (Jag bifogar dock en bild på henne från ett av hennes träningspass över fjällen i somras.)



Hur som helst, i brist av tillgång till dator och internetuppkoppling kommer det dom närmaste dagarna vara ganska tomt här, så ni vet. MEN, bloggandet kommer naturligtvis upptas igen vid min återkomst till Linköping.

7 st fläckar

Sum summarum:
Dagen började med två härliga timmar föreläsning tillsammans med "Jörgen". Sedan körde jag och Åsa ett läs-marathon (ett helt sådant, ingen fjuttig halvmara här inte, hehe) fram till kl 4. Detta följdes av ett gym-session i accompajemang av sköna toner av bl.a. "I was a cub scout", "Mew" och "The Cesars" som min käre bror så snällt skickat till mig.

..Jag har en till gåta till er medans vi ändå är inne på det här med försvinnanden och andra lustigheter: Hur kommer det sig att alla vita plagg man har, förr eller senare, får små fula röda fläckar på sig som inte går bort i tvätten?

Hmmm?? Fundera på den du.

Jag är nu inne på mitt tredje vita brottarlinne som nu även det är befläckat av hela 7 rödbruna fläckar. Två av dessa tillkom imorse till följd av min klumpighet när jag skulle dricka kaffe, medans dom andra 5 uppenbarade sig efter att jag plockat ut linnet ur tvättmaskinen i förrgår. Dom var minsann inte där när jag schhhlängde in det inte!

Fallet "Räkost"

Jag skulle vilja uppmärksamma en komentar jag fick tidigare ikväll:

"Postat av: Nils Nordstrand
Om du frågar mig, vilket du naturligtvis aldrig skulle göra, tror jag att det är en fråga om Kharma. Har du ett minne av att du för några veckor sedan i ett svagt tillstånd stal 27 tuber räkost? - just det! De kosmiska krafterna är inte att ta lätt på."

Till mitt försvar har jag denna bild, där vi tydligt kan se att det inte är jag som i ett svagt tillstånd stal tuberna räkost.



Därför avslår jag förslaget på förklaring till tidningsförsvinnandet tidigare idag.. då jag iallfall inte helt själv ansvarar för räkoststölden.

Var är min tidning?

I lite mer än en månad har jag på helgerna fått Svenska Dagbladet i mitt brevinkast.

Det är lite skamset som jag måste medge att jag inte haft ett ordentligt jobb i sommras, utan istället fick i uppdrag att måla om mor och fars hus i Täby... Som konsekvens av detta har jag haft en massa tid över till att göra andra grejer. Jag har bl.a. ägnat mig åt att filosofera över livets viktiga ting, där en av mina slutsatser har varit att mysighetsfaktorn på helgerna stiger betydligt om man har en morgontidning att prassla med när man sitter och dricker sin koppen kaffe. Sagt och gjort, fröken åhman har numera ett rykade färskt nummer av SvD att läsa på helgmorgonarna.

Av någon alending har jag utöver lördag & söndag dessutom fått tidningen på fredagar, vilket naturligtvis har uppskattats. Hur som hellst så har tidningen fredag & lördag alltid suttit på sin plats, medans jag på söndagar behövt springa ner till huvudingången för att snappa åt mig tidningen därifrån (brevbäraren kommer inte in på söndagar av nån anledning).

MEN, idag fanns det ingen tidning nere vid dörren! Varför??

Jag har under dagen försökt komma på svaret till detta och har följande alternativ att välja mellan:
1. Någon har snott den.
2. Brevbäraren har insett sitt "fredags-misstag" och kompenserar det hela genom att beröva mig min söndagstidning.
3. Pga. att jag glömde hämta upp den förra veckan tycker brevbäraren att jag inte är värd en tidning på söndagar i fortsättningen, eftersom det kan tyckas att jag inte uppskattar värdet av den till den grad jag borde.
4. Jag har tagit fel på vilken dag det är och i såfall även missat måndags föreläsning kl. 8 i morse...

Tre slagna hjältar

Så som här i Linköping föll ett envist regn över Stockholm igår... dock lika envisa var lillebror Niklas, pappa Ulf och kusin Henrik som trots ovädret sprang Stockholm Halvmarathon.


Thumbs up pappa!

Alla tre sprang på ca 2 timmar (nicke på 1.57, pappa på 2.01 och henke mittemellan) vilket jag tycker är riktigt imponerande! Kanske man själv också skulle satsa på nått sånt nästa år? Först ska jag dock se till att bryta min gyllene 10 km gräns som jag ännu inte överskridigt.

Hur som hellst, BRA JOBBAT grabbar! :)

Mössa av!!

..pjuhh, nu blev det varmt!

Mössa...PÅ!

URR!! Är precis hemkommen efter fyra timmars grupparbete och igen-tagande av första veckans organisations teori som jag missade pga lite andra aktiviteter som bl.a. innehöll tältande i märkesbacken mm. Cyckelturen hem från universitetet nu var allt annat än trevlig.. 12 grader, regn och motvind. URR!! För att få tillbaka normal kroppstemperatur har jag tagit nåra av mina bästa vänner till hjälp; ulltofflorna, toppluvan (mössa PÅ!) och ett stycke huvtröja i storlek stor. Teet står och göttar till sig i kanan och värmeljus ska tändas om en liten stund. Så. Sen lär ordningen vara återställd hoppas jag.

Förresten...

...jag VET att jag är usel på att stava. så ni får ha lite hänsyn på den fronten. jag lovar att försöka skriva så ni förstår vad det är jag säger iallfall! :)

Konsten att behålla ett neutralt ansiktsutryck..

..är minsan inte så lätt som man kan tro!

Var hos Polisen idag (punktligt kl. 9 när dom öppnade) för att förnya mitt pass. Hade övat hela morgonen framför spegeln för att få den optimala looken att presentera på passfotot. Jaa så när det var dags att knäppa det där förbaskade kortet drar jag mitt charmiga leende som jag övat in... så blir man tillsagt att se neutral ut.

vadå neutral?

5 kort senare (och 5 olika versioner av "neutral") blev resultatet två vidöppna ögon och ihopknipna munjipor.. attans! men å andra sidan finns det väl ingen som är nöjd med sitt passfoto.. egentligen?

Det är med viss besvikelse...

...som jag konstaterar att jag blivigt en av dom, "bloggarna".

Dock måste jag erkänna att det är något jag funderat länge på att börja... så vi får väl se hur det går - om jag lyckas upprätthålla den, och om folk ens är intresserade av att läsa den? Hmm.

Hur som hellst önskar jag er naturligtvis HJÄRTLIGT VÄLKOMNA! Det här ska nog bli intressant ska ni se...


RSS 2.0